Cooperare Transfrontalieră: Proiecte

 • Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele AA

  Conectivitate mai puternică
  1.000.000 Euro
  Departamentul Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania
  2017 - 2019
  În curs de desfășurare
  Obiectivul general al proiectului este de a sprijini Republica Moldova (RM) în pregătirea necesară pentru implementarea Ghișeului Unic și Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), condiționalități prevăzute în capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) a Acordului de Asociere.
 • Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră între Moldova și Ucraina (EUBAM)

  Conectivitate mai puternică
  15 mil. Euro
  Organizația Internațională pentru Migrație
  2005 - 2020
  În curs de desfășurare
  Misiunea colaborează cu Republica Moldova și Ucraina pentru a armoniza standardele și procedurile de gestionare a frontierelor vamale și comerciale cu cele din UE. Contribuie la cooperarea transfrontalieră și consolidarea încrederii, ajutând la îmbunătățirea eficienței, transparenței și securității de-a lungul frontierei moldo-ucrainene. Misiunea are sediul central în Odessa (Ucraina), oficiile statale în Ucraina și Moldova și 6 birouri teritoriale.
 • Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă

  Conectivitate mai puternică
  779 775 EUR
  Consorțiul de organizații: Fundația de Solidaritate PL în Moldova, Asociația publică „EcoContact”, Organizația publică „Ecospectr” și Organizația non-governamental „Moștenitorii”
  2017 - 2020
  În curs de desfășurare
  Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate dezvoltare comunitară durabilă”are drept scop dezvoltarea comunităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului, pe baza modelului de dezvoltare comunitară bazată pe resurse (abordarea ABCD), prin identificarea resurselor și potențialului local, precum și cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală, în domenii precum: cultură și sport, ecologie, turism, sfera socială și tineret.
 • Construcția Punctului de Trecere a Frontierei Operat în Comun „Palanca” pe teritoriul Republicii Moldova

  Conectivitate mai puternică
  5 560 000 Euro
  PNUD
  2015 - 2018
  Finalizat
  Obiectivul acțiunii a fost instituirea unui punct de trecere a frontierei operat în comun (JOBCP) la Palanca, pe teritoriul Republicii Moldova, respectând toate standardele și principiile UE pentru JOBCP, asigurând condiții îmbunătățite pentru afaceri și comerț, precum și pentru facilitarea unei mișcări sigure, în securitate și prietenoase în materie de gen a persoanelor și mărfurilor peste frontieră, contribuind astfel la stabilizarea economică și la dezvoltarea durabilă a regiunii.
 • Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, a Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a Conacului Blesciunov

  Conectivitate mai puternică
  2 248 598.36 Euro
  Programul Operațional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”
  2013 - 2015
  Finalizat
  Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea situației economice și sociale din regiunea transfrontalieră prin promovarea sectorului turistic și, implicit a economiei regionale și dezvoltarea de oportunități economice durabile în regiunea Hîncești, Vaslui și Odessa. Reabilitarea conacului Manuc Bey face parte din acest proiect. Celelalte două fiind restaurarea complexului de mănăstiri Elena Ioan Cuza în România și îmbunătățirea condițiilor de activitate ale conacului Blesciunov din Ucraina.
 • Suport pentru implementarea Planului de Acțiune privind Liberalizarea Vizelor

  Conectivitate mai puternică
  15 800 000 EUR
  Guvernul RM/ Ministerul Afacerilor Interne
  2014 - 2018
  Finalizat
  UE și Republica Moldova au demarat cooperarea pentru migrație și combaterea imigrației neregulate, a traficului de persoane, criminalității transfrontaliere și contrabandei încă din ianuarie 2008, când au intrat în vigoare acordurile de facilitare a vizelor și de readmisie. În 2008, a fost încheiat un parteneriat de mobilitate mai larg, care a oferit în egală măsură un cadru de lucru și o facilitate pentru dialog pe marginea politicilor, cât și cooperare pe probleme legate de vize.