Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova

Societate mai puternică
380,000 Euro
Terre des Hommes Moldova, Institutul pentru Inițiativele Rurale (IRI)
2017 - 2020
În curs de desfășurare
Proiectul își propune să consolideze protecția drepturilor omului și să combată discriminarea minorităților etnice în Republica Moldova. 

Rezultatele așteptate ale proiectului includ: consolidarea rolului școlii în educarea și promovarea toleranței, egalității de gen, a diversității și incluziuni; asigurarea dialogului interetnic între membrii comunității; mobilizarea persoanelor rome pentru a-și asuma un rol activ în stoparea stereotipurilor și prejudecăților; împuternicirea comunităților locale să faciliteze accesul minorităților etnice în sistemele locale de protecție. Activitățile majore ale proiectului se axează pe dezvoltarea unui program de formare socială a teatrului pentru elevi, dezvoltarea unui program de formare pentru profesori, crearea unei rețele de 200 de copii care să acționeze ca agenți ai schimbării și să contribuie la promovarea toleranței în comunitate, folosind metodologia teatrului social; instituirea unei Academii pentru Tinerii Lideri care să promoveze drepturile omului prin activism civic și să ofere granturi mici destinate să sprijine comunitățile, a toleranței și a incluziunii minorităților.

Proiectul va implica următoarele grupuri-țintă în 20 de comunități din 15 raioane: copii și părinții lor; profesori; comunitatea echipelor multidisciplinare; reprezentanți ai autorităților publice locale; grupurile de inițiativă comunitară;

 

Următoarele comunități au fost selectate pentru a participa la proiect:

 

Raionul Ungheni: Sculeni, Frasinesti
Raionul Strășeni: Lozova
Raionul Orhei: Ciocalteni
Raionul Rîșcani
Raionul Ocnița: Otaci
Raionul Comrat: Gaidar
Raionul Ciadâr-Lunga: Baurci
Vulcănești
Fălești
Edineț
Raionul Drochia: Zgurița, Gribova, Chetrosu
Raionul Căușeni: Sălcuța
Raionul Cahul: Zârnești, Ursoaia, Alexanderfeld
Raionul Călărași: Răciula
Raionul Soroca: Căinarii - Vechi

 

Grupe de beneficiari specifice proiectului:
  1. 40 de copii care vor învăța metodologia inovatoare a teatrului social ca mijloc de promovare a valorilor Europene, toleranței și egalității de gen, și care vor contribui la reducerea discriminării prin aplicarea acestei metodologii;
  2. 200 de copii care vor deveni agenți ai schimbării creând și participând la spectacole de teatru social;
  3. 100 de tineri lideri care vor promova dialogul multicultural și vor promova drepturile omului în comunitatea lor;
  4. 100 de profesori care vor promova toleranța, diversitatea, egalitatea de gen, incluziunea și nediscriminarea în rândul copiilor și părinților prin activități psihosociale;
  5. 20 grupuri de inițiativă minoritare abilitate să-și promoveze propria inițiativă;
  6. 200 de profesioniști, membri ai echipelor locale multidisciplinare, care vor dispune de instrumentele și abilitățile necesare pentru a asigura o protecție adecvată minorităților etnice.

 

Realizări:

 

-  Consolidarea rolului școlii ca loc de educare și promovare a toleranței, a egalității de gen, a drepturilor omului, a diversității și a incluziunii sociale.
-  Creșterea angajamentului civic al minorităților prin furnizarea de instrumente concrete și combătând în același timp stereotipurile, prejudecățile și alte bariere în calea dialogului interetnic.
-  Crearea unor grupuri de inițiativă dintre reprezentanții minorităților etnice, care își vor promova propriile interese. 
 

Locație și contacte

Terre de hommes Moldova (Tdh Moldova)
+373 22 238039; +373 22 238637

Galerie foto și video