Jurnalism de Calitate pentru Democrație

Societate mai puternică
619,087 EUR
Asociația Reporterilor de Investigatie si Securitate Editoriala din Moldova (RISE Moldova)
2016 - 2018
Finalizat
Pe parcursul celor doi ani de realizare a proiectului „Jurnalism de calitate pentru democrație”, RISE Moldova a înregistrat progrese semnificative în constituirea organizației într-un centru național de jurnalism de investigație, cu un departament video și cinci departamente regionale independente de investigație formate din jurnaliști de limbă română și de limbă rusă. Adăugător, a fost înființat și în Transnistria un departament de jurnaliști de investigație conectați la RISE Moldova.
  • Datorită intervenției proiectului, RISE Moldova și-a sporit, de asemenea, numărul de specialiști, care activează în domeniul jurnalismului de investigație, acesta fiind important pentru mass-media din țările în curs de dezvoltare, precum Moldova. Pe parcursul primului an al proiectului ”Jurnalism de calitate pentru democrație” au fost publicate 66 investigații jurnalistice atât în aspecte de nivel local, cât și național.

  • Un număr de 18 jurnaliști din toată țara au fost instruiți în scrierea povestirilor de investigație, iar acum aceștia  publică investigații în mass-media regionale, datorită intervenției proiectului.

  • RISE Moldova a sprijinit, de asemenea, inițiativele mass-media și cercetarea, asigurându-le jurnaliștilor acces nelimitat la informații prin intermediul instrumentelor legale.

  • Un număr de 15 jurnaliști regionali au primit granturi în sumă de 2000 de euro. Granturile au avut menirea de a oferi asistență tehnică participanților, pentru ca aceștia să realizeze investigații la nivel local și național.

  • RISE Moldova a reușit, de asemenea, să pună în practică noi instrumente de finanțare: un „buton al donatorului” a fost plasat pe pagina web și pe pagina de Facebook a asociației. RISE a obținut, de asemenea, statutul de OSC, care poate beneficia de Legea de 2%.

  • Noi am lansat o platformă interactivă RISE Leaks, un instrument de comunicare sigură și anonimă între jurnaliștii RISE Moldova și denunțători.

 

Rezultat 1. A fost creată o rețea națională activă de centre de investigații mass-media, care cuprind toate regiunile Moldovei.

 

1.1. RISE Moldova a fost înființată ca un centru național de jurnalism de investigație, cu un departament video și cinci departamente regionale, care cuprind următoarele regiuni: Centru, Nord, Sud, Găgăuzia și Transnistria.

1.2. A fost creată o rețea națională de centre de investigație afiliate la RISE Moldova. Un jurnalist de la RISE a dedicat în total 119 zile, realizând instruire prin acțiune la ziarele regionale.

1.3. A fost proiectată RISE Leaks, o platformă interactivă pentru cetățenii din toate regiunile Moldovei pentru a arăta problemele, care ar putea deveni subiecte de investigație.

 

 

Rezultat 2. Un număr de 15 specialiști ai mass-media locale au fost instruiți să facă investigații profesionale, independente, pe probleme locale și naționale, axate pe corupție, spalare de bani, fraudă și criminalitate.

 

2.1. Un număr total de 66 investigații jurnalistice pe probleme locale și naționale axate pe corupție, criminalitate, fraudă și alte nereguli au fost publicate pe parcursul celor doi ani de proiect.

2.2. În cadrul proiectului au fost organizate un număr de 10 evenimente (cursuri de instruire cu formatori locali și internaționali, un Boot Camp, prezentări a Raportului privind Transnistria și a platformei RISE Leaks și un atelier de evaluare).

2.3 Au fost câștigate patru cazuri în instanță și au fost create precedente legale pentru a facilita accesul jurnaliștilor la informații și pentru a-i proteja pe jurnaliști de procese judiciare de defăimare nefondate și abuzive.

 

Rezultat 3. Jurnaliștii moldoveni și internaționali au fost familiarizați cu situația presei în Transnistria pentru a face investigații și a scrie povestiri despre subiecte referitoare la această regiune.

 

3.1 Raportul: „Analiza situației mass-media, accesul la informație și libertatea de exprimare în Transnistria” a fost elaborat și prezentat jurnaliștilor.

3.2 A fost elaborat și publicat Ghidul practic, „Reporter in Transnistria” privind accesul la informație și sfaturi privind activitatea unui jurnalist străin în Transnistria.

 

 

Locație și contacte

str. Armeneasca 44/1, oficiul 3, MD-2012, Chișinău, Moldova

Galerie foto și video