Facilitatea de finanțare a eficienței energetice rezidențiale din Moldova (MoREEFF)

Conectivitate mai puternică
Energie
4 700 000 Euro
BERD
2011 - 2018
Finalizat
Obiectivul acestui proiect este creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din Republica Moldova, unde există un potențial mare de economisire a energiei.

MoREEFF acordă pe termen lung, linii de credit băncilor participante pentru finanțarea măsurilor de eficiență energetică în casele rezidențiale din țară.

Proiectul generează investiții în tehnologii cu eficiență energetică ridicată, promovând furnizori și instalatori locali de echipamente și activități de inginerie. În același timp, proiectul are drept scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la beneficiile eficienței energetice în acest sector. Câteva exemple ale îmbunătățirilor tehnologice sunt izolarea termică a clădirilor, creșterea eficienței serviciilor de construcție și utilizarea surselor regenerabile de energie (solară, biomasă). Aceste tehnologii vor duce la reducerea pierderilor de energie, reducând astfel în mod semnificativ nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră. BERD a contractat consultantul de proiect (I VEL Consult Bulgaria) în 2012. Patru bănci: Moldinconbank, Moldova Agroindbank, ProCredit Bank și Mobiasbancă – Groupe Société Générale s-au alăturat acestui cadru de la lansarea acestuia pe 2 octombrie 2012, aducând angajamentele financiare BERD la 15 milioane EUR. Până în prezent, MoREEFF a finanțat 192 sub-împrumuturi în valoare totală de 437.362 € pentru 192 de gospodării care au beneficiat de pe urma proiectelor de eficiență energetică și au economisit bani. Aceste proiecte ajută la economisirea a 970 MWh pe an - cantitate suficientă pentru a conduce o mașină aproximativ 1.455.191 kilometri. Ca urmare, emisiile CО2 s-au redus cu 220 de tone pe an, ceea ce, în caz contrar, ar necesita un număr de 8.156 de arbori pentru absorbția dioxidului de carbon. MoREEFF a fost lansat în 2012. În mai 2012, consiliul BERD a aprobat extinderea proiectului MoREEFF de la 25 la 35 de milioane de euro. Ca urmare, BERD a solicitat un grant pentru a susține utilizarea surselor de energie regenerabilă (solară, biomasă). Utilizarea acestor tehnologii pentru reducerea cantității de pierderi de energie din încăperi, reduce semnificativ și emisiile de gaze cu efect de seră. În cele din urmă, economiile de energie obținute vor îmbunătăți și capacitatea rețelei de electricitate de a face față creșterii cererii, fără a necesita investiții suplimentare costisitoare în infrastructura de generare.

Locație și contacte

Str. Calea Basarabiei, Chișinău

Galerie foto și video