Centrul de sănătate Varnița care oferă servicii medicale persoanelor de pe ambele maluri ale Nistrului (Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii)

Societate mai puternică
155.629 Euro
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare
2017 - 2017
Finalizat
Centrul de Sănătate din satul Varnița a devenit mai spațios, fiind construită o nouă anexă cu saloane de fizioterapie, săli de diagnosticare și cabinete medicale de familie. Acum, peste 13.000 de persoane - localnici și, de asemenea, din Tiraspol, Bender sau Slobozia vor primi consultări și îngrijire de zi, fără a mai petrece ore așteptându-și rândul. Noua anexă a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului "Susținerea măsurilor de promovare a încrederii", implementat de PNUD.

La începutul anului 2013, satul Varnița a beneficiat de sprijinul financiar al Guvernului pentru construirea unei noi clădiri a Centrului de Sănătate comunitară. O propunere de proiect a fost înaintată de către APL Programului SCBM, solicitând sprijin pentru dotarea și echiparea Centrului de Sănătate. Având în vedere că acest centru a fost planificat să ofere asistență medicală persoanelor de pe ambele maluri ale râului Nistru, având astfel un potențial semnificativ de consolidare a încrederii, propunerea de proiect a fost aprobată pentru finanțare de către Comitetul Programului SCBM (Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii).

 

Conform informațiilor furnizate de administrația Centrului de sănătate Varnița din august 2017, numărul beneficiarilor de servicii medicale a crescut semnificativ după cum urmează:


-  în 2013 – 7.500 de pacienți: 5.100 din Varnița și 2.500 din Transnistria;
-  în 2014 – 8.524 pacienți: 5.100 din Varnița și 3.424 din Transnistria;
-  în 2015 – 11.560 pacienți: 5.200 din Varnița și 6.360 din Transnistria;
-  în 2016 – peste 12 000 de pacienți, dintre care 5200 sunt localnici.

 

Cifrele de mai sus demonstrează o necesitate crescută de a mări facilitatea de sănătate a comunității, așa cum inițial a fost creată pentru max. 7.300 de beneficiari.

 
Rezultate:
 

Extinderea Centrului de Sănătate oferă condiții îmbunătățite de tratament atât pentru săteni, cât și pentru pacienții din comunitățile învecinate, în special din partea stângă a Nistrului.


-  Peste 12.000 de persoane care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului vor primi servicii medicale îmbunătățite în condiții moderne și sigure;
-  Extinderea Centrului de Sănătate răspunde nevoilor comunității și creează un mediu durabil pentru a spori încrederea și cooperarea între oameni.

 

Informatii suplimentare:

 

Acesta este cel de-al patrulea proiect implementat cu sprijinul UE în satul Varnița, în cadrul componentei infrastructurii sociale a Programului de Susținere a Măsurilor de Promovare a Încrederii:

-  Reconstrucția și modernizarea șoselei centrale din satul Varnița, care face legătura cu raionul Bender, a creat condiții favorabile vieții și muncii locuitorilor satului și o mai bună interacțiune între oameni. Drumul are importanță strategică, dat fiind faptul că acesta este utilizat nu numai de 5150 de persoane din Varnița, ci și ca drum unic de accespentru cei peste 10.000 de locuitori din raionul Bender. Perioada de implementare: august 2012 - mai 2013. Buget: 97700 oferiți de UE și 3125 EUR oferiți de comunitatea locală.
-  Echiparea și amenajarea Centrului de Sănătate din Varnița a oferit condiții îmbunătățite de tratament atât pentru săteni, cât și pentru pacienții din comunitățile învecinate, în special de pe malul stâng. Perioada de implementare: august 2013 - martie 2014. Buget total: 45.135 EUR oferiți de Uniunea Europeană.
-  îmbunătățirea facilităților educaționale și sportive ale comunității prin modernizarea centrului multifuncțional ASCLEPIO și a complexului sportiv. Implementarea acestui proiect permite o mai bună colaborare transfrontalieră între persoanele de pe ambele maluri ale Nistrului. Perioada de implementare a proiectului: decembrie 2015 - iunie 2016. Buget total: 162.184 euro oferiți de UE și 5.000 euro oferiți de comunitatea locală pentru materiale de construcție și documentație de proiect etc.
 

De asemenea, PNUD a implementat alte proiecte finanțate de UE în satul Varnița. Un sistem modern de încălzire cu biomasă a fost instalat în liceul Varnița în 2014, cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova finanțat de UE.

Locație și contacte

Centrul de sănătate Varnița care oferă servicii medicale persoanelor de pe ambele maluri ale Nistrului