Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă

Conectivitate mai puternică
779 775 EUR
Consorțiul de organizații: Fundația de Solidaritate PL în Moldova, Asociația publică „EcoContact”, Organizația publică „Ecospectr” și Organizația non-governamental „Moștenitorii”
2017 - 2020
În curs de desfășurare
Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate dezvoltare comunitară durabilă”are drept scop dezvoltarea comunităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului, pe baza modelului de dezvoltare comunitară bazată pe resurse (abordarea ABCD), prin identificarea resurselor și potențialului local, precum și cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală, în domenii precum: cultură și sport, ecologie, turism, sfera socială și tineret.

Proiectul constă din două faze principale: consolidarea capacităților și schimbul de experiență și implementarea proiectelor de dezvoltare locală în cadrul schemei de granturi mici pentru comunități (bugetul pentru fiecare proiect fiind de până la 25.000,00 EUR).

 

Schema de granturi mici își propune să consolideze parteneriatele transfrontaliere create și să favorizeze dezvoltarea locală, ceea ce ar putea deveni un instrument eficient pentru consolidarea încrederii între comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Scopul principal al proiectului este stabilirea și consolidarea parteneriatelor locale intersectoriale și cooperarea transfrontalieră între comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectul a implicat 42 de organizații locale și grupuri de inițiativă comunitară de pe ambele maluri, mizând pe consolidarea încrederii prin dezvoltarea comunităților. Partenerii locali au fost susținuți în procesul de identificare a resurselor locale și a potențialului acestora, prin aplicarea metodei „Dezvoltarea comunității bazate pe resurse” (ABCD).

 

În același timp, partenerii au fost instruiți cu privire la dezvoltarea organizațională și strategică, au avut parte de schimburi de experiență atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Aceste activități au fost organizate în cadrul vizitelor de studiu și a altor acțiuni menite să recunoască dezvoltarea locală ca instrument concret și eficient pentru consolidarea încrederii.

 

Proiectul a stabilit 21 de parteneriate de dezvoltare transfrontalieră. În urma procesului de evaluare, 15 dintre aceste parteneriate au fost consolidate prin intermediul schemei de granturi mici, care sprijină proiectele de dezvoltare locală și contribuie la consolidarea încrederii reciproce între aceste comunități.

 

Inițiativele comunitare locale comune de pe ambele maluri ale Nistrului au vizat dezvoltarea socială și economică a comunităților lor, constând din componente soft și hard, inclusiv activități comune și de împărtășire a experienței, acționând în interesul comunităților lor.

 

Când vorbim despre rezultate concrete, putem menționa dezvoltarea și îmbunătățirea condițiilor pentru 28 de obiecte de infrastructură, 35 de licitații organizate, achiziționarea de echipamente diverse, aproximativ 100 de întâlniri de lucru, 30 de evenimente locale, 35 de evenimente comune, implicând autorități locale și regionale, deputați locali (malul stâng al Nistrului), antreprenori, diaspora, voluntari, locuitori ai comunităților etc.

 

Inovația proiectului ține de mecanismele de implicare a comunității locale, utilizate în procesul implementării, precum și de faptul că partenerii locali sunt posesorii procesului local. Aceasta înseamnă pilotarea de noi abordări, rezolvarea problemelor locale prin dezvoltarea deciziilor sistemice.

 

La această etapă, oamenii socializează chiar și în afara planului de activități, efectuând vizite de lucru și vizite amicale reciproce, au reușit să stabilească prietenii și să aibă viziuni și planuri comune. Ei speră că programul va fi unul cu adevărat durabil. Acest lucru confirmă faptul că programul și-a atins obiectivul principal, iar parteneriatele create sunt strategice.

 

Date de contact:

 

  •  E-mail general:a2s@vox.md
  •  Action Coordinator (Solidarity Fund PL in Moldova): Irina Arpentii, +373 68 607 735, irina.arpentii@solidarityfund.md
  •  Action Coordinator (EcoContact): Ion Marin, +373 68 099 347, ion.marin@ecocontact.md
  •  Action Coordinator (Ecospetr): Ivan Ignatiev, +373 60 446 020, ecospectrum@gmail.com
  •  Action Coordinator (Moștenitorii): Nicolai Moscalu, +373 79 848 077, moscalu@gmail.com
  •  Action Manager (Solidarity Fund PL in Moldova): Tomasz Horbowski, +373 78 168 664, tomasz.horbowski@solidarityfund.md

 

Locație și contacte

str. Alexei Mateevici 71, Chișinău 20

Galerie foto și video