Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi

Societate mai puternică
396. 546 Euro
IREX Europe în parteneriat cu AO „Centrul Media pentru Tineri”
2017 - 2019
În curs de desfășurare
Proiectul are drept scop consolidarea capacităților tinerilor activi de a raporta problemele sociale și politice din comunitate, prin educație media și blogging.
Proiectul se concentrează pe:


-  Consolidarea capacităților tinerilor activi de a raporta problemele sociale și politice din comunitate prin educația mediatică și blogging;
-  Sprijinirea mass-mediei locale și îmbunătățirea capacității acesteia de a furniza conținut de calitate în colaborare cu tinerii și autoritățile locale;
-  Consolidarea dialogului comunitar cu privire la problemele sociale din raioane, inclusiv prin discuții publice, lecturi și alte evenimente privind drepturile omului și problemele sociale.
 

Beneficiari:

 

Tinerii din zonele rurale sunt beneficiarii direcți ai acestui proiect. Participarea în acest proiect oferă tinerilor posibilitatea de a dezvolta gândirea critică, abilități de conducere, de producere a materialelor jurnalistice, blogging sau vlogging.
Mass-media locală (TV, radio, presa scrisă și online);
Beneficiarii finali: populația Republicii Moldova.

 

Realizări:

 

Rezultate planificate. În cei doi ani de implementare sunt planificate 80 de sesiuni de instruire pentru aproximativ 700 de tineri. Ulterior aceștea vor putea să participe la 4 tururi media și 2 Tabere de Vară Multimedia, unde vor putea produce rapoarte calitative cu privire la problemele care le afectează comunitatea. Până la 300 de rapoarte vor fi publicate pe rețelele de socializare și pe platformele dedicate tinerilor.
Mass-media locală va beneficia de 10 granturi mici pentru proiecte în parteneriat cu tinerii. Proiectul va fi implementat prin organizarea training-urilor de consolidare a capacităților de management pentru cel puțin 50 de participanți pentru fiecare grant. Ca rezultat, 50 de producții TV vor fi produse și difuzate.
Consolidarea dialogului public în regiunea rurală prin realizarea a 20 de discuții publice pe teme sociale și politice relevante pentru comunitate, desfășurate în cel puțin 10 raioane.

 

Rezultate obținute. CMT a început cursurile de educație mediatică din întreaga țară, reușind să desfășoare 9 sesiuni de formare de două zile pentru 188 de studenți din 9 raioane: Strășeni, Orhei, Cimișlia, Telenești, Căinari, Călărași, Cantemir și Ștefan Vodă. Tinerii instruiți au creat 24 de produse media, dintre care 13 au fost publicate pe site-ul CMT și pe pagina de Facebook. Organizația IREX Europe a lansat un apel de granturi mici pentru media locală și a primit 19 cereri. Până la sfârșitul lunii martie 2018, cel puțin 5 instituții media vor primi granturi între 2.500 și 5.000 de euro pentru proiectele comune desfășurate de mass-media locală în colaborare cu tinerii, autoritățile locale și alți actori locali interesați.

Locație și contacte

IREX Europe Moldova
+373 60464641

Galerie foto și video